Форум по підготовці проектів та заповнення заявок проектів до Бюджету участі

6 липня в приміщенні Новомосковської центральної міської бібліотеки відбувся Форум по підготовці проектів та заповнення заявок проектів.

На початку заходу заступник мера Костянтин Морозов зауважив, що Бюджет
участі - це процес взаємодії органів місцевого
самоврядування з громадськістю, направлений на залучення мешканців міста, які постійно проживають у межах м. Новомосковська
до прийняття рішень щодо розподілу визначеної Новомосковською міською радою частини міського бюджету, надання
можливості для вільного доступу до інформації, а також забезпечення відкритості
та прозорості діяльності
Новомосковської міської ради та її виконавчих органів.


Потім експерти PAUCI Foundation Євген Перевезенцев, Катерина Мальцева почали знайомство з присутніми, та розповіли про програму Форуму, презентували досвід впровадження проекту громадського бюджету у містах України та Польщі.



Євген Перевезенцев розповів про основні аспекти, етапи впровадження Бюджету участі, основні вимоги до проектів. Він зазначив, що бюджет участі тримається на підтримці активності мешканців, відкритості процесу, прозорості процедури, забезпечення мешканцями простору для обговорення, довгостроковим мисленням та виконанням проектів переможців. Він зазначив, що на Україні Бюджет участі функціонує з 2015 року.

Катерина Мальцева зазначила  основні вимоги до процесу Бюджету участі: інформаційна компанія, подання проектів мешканцями міста, перевірка проектів експертною групою, голосування та підрахунок результатів,  реалізація проектів та оцінка процесу, робота над помилками.

Вона розповіла про вимоги до проектів, що проект має стосуватися об’єкта загального користування, буди актуальним для мешканців міста, учаснику конкурса необхідно заповнити спеціальну форму подання проекту, заповнити форму розрахунку бюджета, форму підписного листа на підтримку проекту. Наступним етапом вимог до проектів є реалізація проекту, яка знаходиться в межах компетенції органів місцевого самоврядування. Вона зазначила, що термін реалізації проектів не перевищує одного календарного року, що проект має отримати підтримку не менше 15 осіб – (крім автора),  бюджет одного проекту не повинен перевищувати 100тис.грн.

Для подання проекту необідно підготувати такі документи:

  • форму подання проекту,
  • розрахунок бюджета,
  • форму підписного листа на підтримку проекту,
  • за бажанням автора до заяви можуть бути додані фотографії, графічні матеріали, додаткові пояснення, та ін.






















Експерт Social Boost Катерина Борисенко зазначила, що як свідчить практика, найкращими варіантами впровадження бюджету участі є електронні web-системи. Вони дозволяють швидко та ефективно реалізувати весь цикл заходів бюджету участі та значно спростити процес подання та перевірки проектів, що подають автори на розгляд.

Основними функціями такої систем є:

  • різноманітне та зручне налаштування параметрів з бюджету участі;
  • робота з користувачами в режимі онлайн та офлайн;
  • інформування громадян в режимі онлайн;
  •  подання і перегляд проектів,
  • зміна статусів проектів та електронне ведення листа оцінки проектів (відповідає, не відповідає, прийнято, не прийнято, узгодження),
  • проведення електронного голосування за проекти та підрахунок голосів,
  • формування рейтингу проектів-переможців та звітів про реалізацію проектів.

На практиці багато міст як запроваджують електронні платформи, так і передбачають у Положенні про бюджет участі можливість подання проекту у паперовому вигляді за встановленою таким документом формою. Треба сказати, що електронна та паперова форма проектної заявки (проекту) мають бути однаковими за змістом. Різниця лише у способі їх заповнення автором проекту: рукописно або в електронному вигляді.


Якщо розглядати електронну системи https://nmsk.pb.org.ua з боку кожного користувача, то вона надає:

авторам проектів - зручну можливість подати проект та відслідковувати його статус, своєчасне отримання оновлень, інструкції та підказки щодо найбільш ефективної подачі власного проекту, можливість постійного спостереження за реалізацією свого та інших проектів

голосуючим - можливість переглянути проекти, які виставлені на голосування, та провести голосування, а також зручність процесу навігації, пошуку, фільтрації і перегляду проектів

відвідувачам - можливість переглядати проекти та інформацію щодо бюджету участі

операторам та модераторам платформи (відповідальні особи з числа працівників ОМС, що займаються впровадженням бюджету участі) - можливість здійснювати управління сесіями, проектами, проводити роботу з користувачами, формувати звіти.








Підвідши підсумки форуму учасники прийши висновка, що проект Бюджет участі є необхідним для міста Новомосковськ. Експерти звернулися до присутніх, щоб не зволікали, а приймали активно участь і готували проекти.